Passa al contingut principal

XERRADA I TALLER A L'INSTITUT PRIORAT DE FALSET (TARRAGONA)

 El dia 12 de març em van convidar de fer una  Xerrada-  taller a l’Institut Priorat de Falset als/les alumnes del 2on curs del Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència.

 L’objectiu de la xerrada era generar un debat entorn a la mirada que ells/es tenen al respecte de les persones que han d’acompanyar.

Vam reflexionar respecte aquest tema a partir del meu projecte del  Treball Final de Grau d’Educació Social  i  que té a veure amb aquesta mirada que s’endinsa en la dimensionalitat humana, en la persona amb  tota la seva essència i que a través de tallers amb un llenguatge artístic,  els/les participants exterioritzen les seves capacitats per a mostrar la seva singularitat, subjectivitat i autoconeixement.

El taller que els hi vaig proposar es tractava  de concentrar-se en una imatge, una emoció o  sentiment que volien exterioritzar i deixar-se fluir, sense obstacles i sense cap condició ni suggeriment artístic. Amb pintures, pinzell i una cartolina en blanc, els/les alumnes van mostrar uns resultats preciosos que un cop que van fer l’explicació del seu significat, l’emotivitat va sorgir com a mecanisme d’expressivitat a estats que normalment no són treballats a nivell personal i que es tornen  desconeguts o ignorats.

Amb aquesta pràctica, no només poden descobrir aspectes interiors de si mateixos, sinó que també aprenen a discernir entre proposar activitats  reconduïdes o no reconduïdes i quins resultats totalment enriquidors poden produir-se en la  funció d’acompanyament, la qual és fonamental en la formació d’aquesta professió. 

L'objectiu seria acompanyar, sense reduir a "l’altre" i deixar un marge on aquest  pugui desenvolupar trets  desconeguts de si mateix, el qual en el moment en que alça la veu i és  escoltat, , ens ensenya que té una capacitat d'expressió insuperable i per sobre de tot que  l’amor s’ha de cultivar de la manera més senzilla i autèntica. 

Mil gràcies per aquesta xerrada i taller, una experiència molt enriquidora i d'aprenentatge!!





















 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Nou Projecte: Espai de Mediació Artística i Creativa DI-ART

  Què es la Mediació Artística?  La Mediació Artística actúa com la pertinença de l’aposta de l’art com estratègia d’intervenció social, educativa i transformadora.  Els tallers d’art es transformen en espais on es poden experimentar maneres de veure’s a un mateix, de fer i sobre tot de relacionar-se des de paradigmes diferents als que es fan evidents a la nostra vida quotidiana. Aquests espais, constitueixen espais potencials segurs, en els quals la creació artística promou l’empoderament, desenvolupant la presa de consciència i el fer-se càrrec del seu procés de creixement, on es desencadenen processos de resiliència. Permet prendre atenció al que realment som i el que som capaços de fer i no al que es suposa que som o deuriem ser. Al treballar els propis límits, prejudicis i estigmes es descobreix que aquests son construccions socials que funcionen com a màscares de les persones envers a si mateixes i d’elles envers el món que els envolta i al treballar la c...

FORMACIÓ BENESTAR EMOCIONAL A TRAVÉS DE LA MEDIACIÓ ARTÍSTICA ADREÇADA A PROFESSIONALS DE SALUT TERRES DE L'EBRE

 Aquesta formació promoguda pel Departament de Gestió del Coneixement de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ha tingut com objectiu principal potenciar diverses disciplines artístiques i creatives com estratègies d'intervenció social, educativa i transformadora on s'ha treballat el Benestar Emocional de les persones.  La formació ha tingut una temporització de 9 hores repartides en tres sessions,  on els professionals s'han traslladat al nostre Espai Artístic Di-Art.  L'Art és un instrument transformador i millora la vida de les persones i en aquesta formació s'han fusionat les Arts Plàstiques amb dinàmiques d'Educació Social.  Apropar aquestes eines com agents catalitzadors en l'àmbit de la salut està a l'ordre del dia i s'aconsella en molts centres de salut aquestes dinàmiques com a Prescripció Artística.  Es important afegir que les dinàmiques es basen en l'acompanyament de processos de trasnformació i que aquesta formació no es tracten...

TALLER FINALITZAT A LA LLAR MONTSANT DE FALSET

 Un dels objectius d'aquest taller creatiu va ser a part d'inaugurar l'inici del meu projecte, també es va fer per compartir moments, crear vincles en aquesta comunitat a través d'experiències artístiques i el més important, gaudir sempre de la presència de l'altre, del que ens aporta, del que ens ensenya i de la riquesa de valorar aquests intants preciosos.  La vida es un esdevenir de circumstancies i quan ens toca compartir la vida amb una persona amb  Discapacitat Intel·lectual, aquesta es transforma en una experiència intensa, la qual ens convida a continuar sempre aprenent, valorar el que tenim i quí som, perquè aquestes persones d'ànima pura i cristal·lina, ens fan despertar i expandir el millor que som, perquè elles ens necessiten amb la mateixa vibració que desprenen, La vibració de l'amor, l'amor incondicional.  Les meves paraules son d'agraiment, quan observo al meu germà integrat en aquesta comunitat que ressona com ell, que s'estimen ...