Passa al contingut principal

Inaugurant l'activitat de Mediació Artística i Creativa a la Llar Montsant de Falset.

 Una de les coses que més m'importa com a persona, professional d'Educació Social i Artista Plàstica, es poder compartir experiències creatives amb altres persones de manera que es pugui co-crear de manera col·lectiva. 

Tothom pertanyem a una única societat i tothom pot aportar d'una manera o altra a enriquir el món que compartim, sent la interdependència un dels factors pilars d'aquest projecte. 

En el moment que jo aporto a l'altre, l'altre m'aporta a mi. Jo aprenc d'ell, mentre ell aprèn de mi i així succesivament, co-crear universos on la connexió que existeix entre tots i tot el que ens envolta, sigui primordial com a motor social, cultural i participatiu. 

He volgut inaugurar aquest projecte a la Llar Montsant de Falset que atenen a persones amb Dis-capacitat Intel·lectual i Diversitat Funcional on actualment resideix el meu germà, el meu mestre de vida. 

La veritat es que des del minut 1 em sento com a casa meva i agraeixo profundament l'atenció acurada que se li proporciona al meu germà i a totes les persones que comparteixen aquest espai de vida. La Fundació que té otorgada aquest projecte, aquesta Llar, es Fundació Astres. 

Segons Botero, M, I, (2014) "El llenguatge artístic es principalment un instrument d'expressió humana que pot oferir a la persona amb Discapacitat Intel·lectual o Diversitat Funcional el que és i el que sent i de comunicar les seves emocions i sentiments sense intermediaris. Donar via lliure a l'expressió mitjançant l'art és admetre i valorar la diversitat i la riquesa de l'esser humà".

El potencial artístic que expressen aquestes persones es torna significativa en el moment que donem eines i llenguatges sense judicis i sense expectatives. La mirada i la perspectiva sens filtre que caracteritza a aquestes persones, fa que l'aprenentatge sigui únic i irrepetible tant per elles com pels professionals d'acompanyament. 

Deixo unes imatges de l'activitat.











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Nou Projecte: Espai de Mediació Artística i Creativa DI-ART

  Què es la Mediació Artística?  La Mediació Artística actúa com la pertinença de l’aposta de l’art com estratègia d’intervenció social, educativa i transformadora.  Els tallers d’art es transformen en espais on es poden experimentar maneres de veure’s a un mateix, de fer i sobre tot de relacionar-se des de paradigmes diferents als que es fan evidents a la nostra vida quotidiana. Aquests espais, constitueixen espais potencials segurs, en els quals la creació artística promou l’empoderament, desenvolupant la presa de consciència i el fer-se càrrec del seu procés de creixement, on es desencadenen processos de resiliència. Permet prendre atenció al que realment som i el que som capaços de fer i no al que es suposa que som o deuriem ser. Al treballar els propis límits, prejudicis i estigmes es descobreix que aquests son construccions socials que funcionen com a màscares de les persones envers a si mateixes i d’elles envers el món que els envolta i al treballar la creativitat es

EL MEU TFG ÀREA DEPENDÈNCIA I AUTONOMIA. UOC " EXTERIORITZAR L'UNIVERS INTERIOR: UNA MIRADA DES DE L'ART"

" AUTORETRAT" Obra de Sofia, participant del projecte.  Fa just un any que vaig finalitzar el meu Treball Final de Grau d'Educació Social a la UOC, realment una experiència gratificant, ja que vaig tenir la gran sort de que em tutoritzés Silvia, gran persona i professional.  Silvia és d'aquelles persones que t'espenyen a estreure el millor de tu... és dolça però a la vegada exigent i  té una part tan humana i tan implicada en el que fa, que finalment es converteix en un referent perfecte per aconseguir arribar als objectius. Posseeix  una gran força interior i prou coneixements per traslladar aquesta saviesa i motivar als seus alumnes d'una manera magnífica.  En quant a la meva pregunta inicial de recerca,  la vaig tenir que anar mastegant i reflexionant  durant unes setmanes, però sort a les seves indicacions, finalment va sorgir... ja que en un primer moment encara que la idea del projecte la tenia molt clara, no sabia ben be el camí correcte per canalitzar

EL MEU GERMÀ, EL MEU MESTRE DE VIDA

El vincle amb l'art m'ha acompanyat al llarg del meu trajecte vital i les experiències creatives que he anat desenvolupat durant aquest temps han estat cabdals per construir ponts d'acceptació i superació envers els reptes que personalment m'anava imposant i que gràcies a l'expressió artística i creadora m'ha ajudat  a reforçar el meu símbol identitari.  Aquest llenguatge artístic fa un temps que ho vaig practicant amb el meu germà Juan Ma amb Síndrome de Down, unes pràctiques que mostren l'impacte positiu que genera l'expressió artística i que van ser la inspiració per desenvolupar el meu Treball Final de Grau, encara que només és el començament de totes les experiències i aprenentatges que apareixeran en un futur imminent.  I sí, el meu germà es converteix en el meu mestre de vida perquè  m'ha ensenyat a construir-me com la persona que ell necessita. En aquest moment  s'estableix una interdependència, una paraula que a moltes persones els hi  r